Projecten

Actueel

Verhalentafel van de Spoorzone

Verloren verhalen van de grootste werkplaats van de NS

Vanaf 5 september tot eind oktober staat er een unieke kunstinstallatie in de LocHal in Tilburg. Deze installatie vertelt via dertien portretten van oud-medewerkers de geschiedenis van de voormalige hoofdwerkplaats van de NS.
En waarom is dit zo interessant?

In Tilburg stond in het centrum van de stad de NS-hoofdwerkplaats. Het was een plek waar meer dan duizend mensen dagelijks werkten. Dit maakte het tot een dorp op zich. Met een eigen ziekenboeg, brandweer en sociale activiteiten. Bijna 150 jaar lang was dit de grootste werkplaats van de NS in Nederland. Enkel bereikbaar voor de werknemers.

Sinds 2011 is het terrein opengesteld en is het een bruisend nieuw binnenstad gebied geworden onder de naam ‘De Spoorzone’. Juist op deze plek zal middels deze installatie verteld worden hoe het er vroeger aan toe ging. Multidisciplinair kunstenaar Bob Driessen (Expolab) en filmmaker Sophie Tooten maakten dertien videoportretten van oud-medewerkers van de NS-hoofdwerkplaats. Van een oud-directeur tot de eerste vrouw op de werkvloer en van de huisdokter tot de huisfotograaf. Dit geeft een unieke inkijk in het reilen en zeilen binnen de grootste werkplaats van de NS. Een uniek stuk geschiedenis van Tilburg. Een uniek stuk geschiedenis van de NS.

Via een speelse wijze kan iedereen de verhalen terugkijken. De kunstinstallatie bevat fysieke archief-foto’s die op een tafel gelegd worden. Deze foto’s activeren de videoportretten van de oud-medewerkers. Een toffe installatie voor jong en oud.

De installatie is iedere dag gratis in Het TijdLab te bekijken.
Gedurende de openingstijden van de LocHal Tilburg.
Van acht uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds.

vsb
mediafonds
erfgoed

Archief

Munumentum

360 dansfilm installatie over ouder worden.

Monumentum is een dansfilminstallatie die te zien is in drie VR-brillen. Elke VR-bril heeft een minimale dansfilm van een stel. Binnen de VR-bril die je draagt, beweegt een van de drie stellen van 20, 50 en 70 om je heen. Jij als kijker wordt ertussenin gepositioneerd. Vanuit een heel laag perspectief. Je als kijker klein maken met enorme monumenten om je heen. Deze installatie plaatst je in een filmperspectief dat je nog nooit eerder hebt gezien.

 

Sleepwet referendum

Activiteit 1) Het ontwikkelen van een informatieve website die in heldere en begrijpelijke taal de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten 2017 (Wiv) uitlicht. Deze activiteit dient ter verdieping van de flyeractie en als naslagwerk voor internetters.

Activiteit 2) Het opzetten van een Facebook campagne met 500.000 advertentie weergaven, om mensen door te verwijzen naar de website. De advertenties bevatten uitnodigende uitspraken, vragen en/of stellingname die reflecteren op de wet.

Activiteit 3) Het ontwikkelen van een informatieve flyer (100.000) en deze in de weken/week voorafgaande aan het referendum meerdere dagen verspreiden in acht grote steden in Nederland.

21 februari t/m 21 maart 2018.

“Interactieve Ramen”

‘Op een onverwachte plek word je verrast met de interactieve dansinstallatie. Vanaf het eerste moment pakt het beeld je. Dat moet ook wel want de scènes zijn kort: binnen een paar seconden wordt het “verhaal” verteld. De film toont complexe beelden die het oog niet helemaal in een keer kan bevatten. Tijd en ruimte spelen daarin een belangrijke rol want de bewegingen, voorwaarts en achterwaarts, lijken niet te matchen met de film. Het publiek bestuurd via zijn eigen beweging de film aan waardoor zij de kans krijgt steeds weer iets nieuws te ontdekken, aldus Choreograaf Yuri Bongers van dansgezelschap Vloeistof.’

Cinedans www.cinedans.nl

Cinedans is het grootste en meest diverse dansfilmfestival ter wereld.

Verder gezien op het Boulevard festival, Movingfuture festival, Jakarta Indonesië en veel meer plekken